LDM 2 Module 3B Answer Key

Module 3B Lesson 1

Activity 1
1. Based on the map, what resources should you have in order to implement the LDM adopted by your School/Division?

Answer: Our school implement Modular Distance Learning (MDL) so in order to achieve this LDM we need to have printed Self Learning Modules (SLM). This SLM will be distributed to the learners.

2. Do you have the complete resources for the Distance LDM needed in class? If the LRs are not complete or not available, what steps will you take to make these available? What are your options to substitute these missing LRs?Answer:  – YES

3. What support will you need to maximize the use of the two DepEd-sanctioned LR Portals? From whom can you get this support?

Answer: – Using the Deped LR we can easily find and obtain our need SLM. But before we can open the portal we need to have an interne access and permission of the administrator.
– From our ICT coordinator designated as the admin of the portal.

Activity 2

1. In your LAC Session, share and discuss your answers from the previous activity. What support can you provide to your colleagues and what support can you get from them in terms of LRs? Take note of the insights that you can gather from your colleagues and write them in your Study Notebook.

Answer: – After the discussions and exchanging of ideas we come up with the different ideas regarding LR. Learning Resources and SLM are now ready to our portal given by the national for our modular Distant learning so the only help that my colleagues can offer is to print the SLM for distribution to our learners.

Lesson 2
1. Given the LDM adopted in your School, how can the two DepEd portals respond to your LR needs and those of your learners’? How do they complement the LRs that you already have?

Answer:  – In our school we adapted a Modular Distant Learning, by the help of the two Deped portals we can easily access of Learning resources and SLM. We can obtain our learning modules online so it eases the burden for us teachers. Paperless LR fast and well-ordered process in giving LRs.

2. What are the challenges in accessing the LRs in the portals both for you and your learners? How will you overcome these challenges?

Answer: – Internet connection is the main concern in accessing the portal but some students and teacher has a slow internet speed. The other concern is it need a cellular phone or laptop to enter the portal so as an adviser, I downloaded first the specific LR and I personally distribute it to my learner to ensure that everyone can get their copy.

3. What support will you need to be able to maximize the use of the LR Portals? From whom can you get this support?

Answer: – What support will you need to maximize the use of the two DepEd-sanctioned LR Portals? From whom can you get this support? Using the Deped LR we can easily find and obtain our need SLM. But before we can open the portal we need to have an interne access and permission of the administrator. From our ICI coordinator designated as the admin of the portal.

Activity 3
1. In your next LAC Session, share and discuss your answers to the questions in Activity 1. Explore how you can help and support each other in using the LR portals. Jot down the insights and helpful information regarding the use of the LR portals in your Study Notebook.

Answer: – During the LAC session we knew that one in our group is an admin of the said portal in our school. We had shared our personal experience in using the learning Portals and after the session we agreed to use the portal frequently in addressing need in teaching ang regarding LRs.

Lesson 3 – Activity 1
Study the LR Rapid Assessment Tool. Download an LR from either Deped Commons or LRMDS Portal and assess the material using the tool . Answer the following questions in your Study Notebook.
I downloaded Filipino Grade 10 Module in the Deped Portal.

1. Was the material able to meet all the requirements?
• Yes

2. Were there any questions in the assessment tool where you answered “No” or “Cannot Be Determined”? What decision will you make on the LR material? Why?
• None

3. Are there other aspects of the material not covered by the tool but still need to be assessed? Specify which aspect/s.
• None

4. How does this exercise help you in picking the right and appropriate LRs for your lesson and your learners?
• This assessment tool was a great help for us teachers in choosing the best LR for our subject matter. It taught us to consider first all requirements needed in obtaining our desired L .R.

Activity 2
1. Based on the Assessment Tool, how does the material from a non-DepEd Portal compare with the LR from the DepEd Portal?

Answer: – Deped prescribe LRs are reliable and aligned in the basic requirement needed for choosing LR’s while non deped LR’s sometimes deviate from the requirements of standard LR’s.

2. Based on the results of the Assessment Tool, what improvements do the materials — both from DepEd and Non-DepEd portals — still need?

Answer: – Deped materials before posting to the deped portal were being examined by the deped personnel so I think there’s no revisions for that but non deped materials of course need to be examined first and must be aligned to the assessment tool given by deped.

3. How does this exercise help you in picking the right and appropriate LRs for your lesson and your learners?

Answer: – Because of this exercise and assessment tool I can now choose better Learning Resources for my subject matter.

Activity 3
Choose one of the LR materials that you have developed. Assess this material using the same tool. Answer the following questions in Your Study Notebook:

1. How does your material compare with the ones that are obtained from the online portals?

Answer: • I had made a learning resources in my grade 10 students with the Title Activity sheet Gamit ng Pandiwa. When I saw the assessment tool I had knew that I am lacking and didn’t meet some requirement prescribe by deped.

2. What improvements do you still need to make in your developed material?
Answer: • Need to improve the sources of the activity and the type of font to make it readable to my students. Also I will consider the culture and gender fair next time.

Activity 4
1. Share and discuss your answers to the questions in Activities 1, 2, and 3 in your next LAC Session. Jot down insights and information that can be useful to you in choosing the appropriate LR’s.

Answer: 
• After the LAC session we had seen a clearer view in making our own LR’s and in choosing and downloading LR’s in our deped portal.
• A member of the group suggested that we must adapt this tool and use it every time we make our own LR’s.


Leave a Reply

Your email address will not be published.